Premi a la Innovació Social sobre nous models socioeconòmics globals (PIMSE) 2011

Davant el dramàtic fracàs dels models socials, econòmics i polítics del segle XX ens cal cercar i elaborar models superadors que tinguin l’objectiu i disposin dels mitjans adequats per aconseguir que tota la població mundial pugui cobrir sosteniblement les seves necessitats bàsiques.

Arreu del món emergeixen noves visions i pràctiques que poden generar models de recanvi no sols de l’economia i les finances, sinó també de la política i la seguretat, de la comunicació i la gestió del coneixement en el marc d’un planeta finit. Avui més que mai, “la millor pràctica és una bona teoria”.

El Premi a la Innovació Social sobre nous models socioeconòmics globals vol fer visible i potenciar les persones i grups que plantegen aquestes noves visions arreu del món i vol facilitar que puguin concretar-les en sistemes operatius, viables, possibles. Es traca d’una iniciativa de nova dins del projecte del Consens de Barcelona i en col·laboració amb tres organitzacions socials més: Fundació Cultura de Pau, Associació Josep Vidal Llecha i Xarxa d’Economia Solidària.

La publicació d’aquests models vol suscitar un diàleg públic sobre la seva idoneïtat i viabilitat;diàleg que podrà inspirar moviments socials i forces polítiques per definir programes amb nous objectius i nous mitjans més efectius.

 

Resultats del PIMSE 2011

La convocatòria del premi ha rebut enguany 53 propostes, presentades per 79 persones, soles o en equips, amb un total de 57 homes i 22 dones; d’una mitjana de 42 anys, entre els 23 i els 72 anys. Procedents de quasi 20 països i amb formació majoritària en enginyeria, economia i sociologia.

Els països d’on hem rebut les propostes són:

 • 21 de Espanya: 19 de Catalunya, 1 de Madrid, 1 de Balears,
 • 4 de Mèxic, 4 de Colòmbia, 4 de Brasil i 4 d’Argentina.
 • 2 Suïssa i 2 de Canadà
 • 1 de Vietnam, Taiwan, Perú, Itàlia, França, Xina, Xile, Cuba, Burundi, Àustria i Anglaterra

El comitè d’adjudicació de la beca considera que prop d’una quarta part de les propostes aporten elements per ser considerades “Models Globals”, més o menys originals i sòlids.

Diverses propostes presenten “palanques de canvi” claus per fonamentar nous models. I, la majoria són “Projectes”, més o menys locals, sectorials o temàtics, que encara que s’aparten del nucli de les bases de la convocatòria, poden ser aportacions importants per concretar elements o estratègies dels models globals.

Algunes propostes es presenten com a estratègies de canvi “Bottom – Up” (de baix a dalt), com a una alternativa a la que consideren impossibilitat o indesitjabilitat dels Models Globals entesos fins ara com a “Top-Down” (de dalt a baix).

La lectura del conjunt de propostes és reconfortant per poder enfrontar el TINA (“There Is No Alternative”) de la Margaret Thatcher i poder anar dient que TAMA (There are Many Alternatives”)

El Comitè de concessió considera que hi ha una quinzena de propostes interessants per donar-les a conèixer si els/les autors/es estan d’acord, amb l’objectiu d’afavorir possibles sinergies i fomentar socialment la innovació i l’interès pels models alternatius.

El Comitè de Concessió, format per Montserrat Ponsa, Pepe Beúnza, Rita Marzoa, Josep Redorta i Martí Olivella com a representants de les organitzacions patrocinadores: i Nova – Centre per a la Innovació Social.

Després d’estudiar les propostes rebudes el premi ha estat atorgat a:

JORDI GARCIA JANÉ: Per un model socioeconòmic alternatiu

 • per presentar un marc teòric – pràctic,
 • per la seva capacitat de síntesi i d’articulació, de visió de conjunt i de concreció,
 • per ser un model transversal que incorpora propostes de diferents moviments i autors,
 • per ser aplicable tant localment com globalment.

El Premi consisteix en una beca de 20.000€ que ha de permetre a l’autor desenvolupar la proposta abans d’un any, perquè pugui ser publicada i, així coneguda per la ciutadania, amb l’objectiu d’avançar cap a un món habitable per a tothom.

El Comitè de concessió anirà fent el seguiment del treball durant aquest temps. Tanmateix convidarà als autors d’altres models a compartir les seves propostes per tal d’enriquir la proposta guanyadora i de construir models alternatius sòlids.

Esperem que l’èxit d’aquesta primera convocatòria susciti noves propostes per l’any vinent i noves organitzacions que vulguin patrocinar el Premi.

 

4 Responses to Premi a la Innovació Social sobre nous models socioeconòmics globals (PIMSE) 2011

 1. Anabell Castañeda on %d 24UTC %B 24UTC %Y at %H:%M 07Sat, 24 Sep 2011 19:02:49 +000049.

  El término y el significado de una economía basada en recursos se originó por Jacque Fresco. Se trata de un enfoque holístico sistema socio-económico en el que todos los bienes y servicios están disponibles sin el uso de dinero, créditos, trueque o cualquier otro sistema de la deuda o servidumbre. Todos los recursos se convierten en patrimonio común de todos los habitantes, no sólo unos pocos elegidos. La premisa en que se basa este sistema es que la Tierra es abundante con recursos abundantes, nuestra práctica de racionar los recursos a través de métodos monetarios es irrelevante y contraproducente para nuestra supervivencia. La sociedad moderna tiene acceso a una tecnología muy avanzada y puede hacer que la atención la disponibilidad de alimentos, ropa, vivienda y atención médica; actualizar nuestro sistema educativo, y desarrollar una fuente ilimitada de energía renovable y no contaminante de energía. Mediante el suministro de una economía eficiente diseñada, todo el mundo puede disfrutar de un nivel de vida muy alto con todas las comodidades de una sociedad de alta tecnología. Una economía basada en recursos utilizaría los recursos existentes de la tierra y el mar, el equipo físico, plantas industriales, etc para mejorar la vida de la población total. En una economía basada en recursos en lugar de dinero.

 2. Nova, 30 anys oferint models i alternatives al sistema | Nova on %d 12UTC %B 12UTC %Y at %H:%M 02Thu, 12 Apr 2012 14:29:10 +000010.

  […] amb un premi, l’articulació de propostes en un model socioeconòmic innovador, que permeti visualitzar la […]

 3. […] Solidaria. Aquest llibre ha el resultat d’una proposta inicial que va ser becada pel Premi a la Innovació en Models Socioeconòmics (premi  que fou otorgat per l’entitat Nova-Innovació Social l’any 2011)  i que ha […]

 4. Espai Novalab | Nova on %d 03UTC %B 03UTC %Y at %H:%M 12Wed, 03 Oct 2012 12:36:37 +000037.

  […] capitalisme. 15M-2031.  Premi a la Innovació Social sobre Nous Models Socioeconòmics globals (PIMSE), es tracta d’un esbós de model social no capitalista anomenat Ecodemocràcia cooperativa, […]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


Projectes i campanyes

BC
delibera

Iniciatives socials

EducarxTransformar

Educar per Transformar

Mai més una bombolla

Mai més una bombolla

Vídeo destacat

Compareixença d'Ada Colau al Congrés dels DiputatsQuè fem

Col·laborem amb


Categories